Livsstil

Förmodligen har vi alla varit där. Samtidigt kan vi alla också hålla med om att sömn är väsentligt för en frisk kropp och ett hälsosamt sinne. Faktum är att det är lika viktigt som näring och träning. Men av någon anledning (stress, arbete, livsstil, till och med kön och ålder), får vi ibland inte tillräckligt med sömn.

Varför är det så viktigt att få en god natts sömn?

  • Hälsosam sömn kan hjälpa om man försöker gå ner i vikt. När du får tillräckligt med sömn är du mindre benägen att hetsäta eller tömma kylen om nätterna.
  • Medan du sover sänks andningstakten och ditt blodtryck. Dessa djupsömnsfaserna är viktiga för din fysiska återhämtning. Kroppen frigör hormoner vilket stödjer cellförnyelse och cellens tillväxt i hela kroppen.
  • Sömn stödjer också minnesbildning och minneslagring, samt emotionell bearbetning. Studier har visat att sömn hjälper oss att lära, utveckla och komma ihåg nya färdigheter. När vi berövas sömn, även bara för en natt, minskar förmågan att minnas ny information avsevärt.

Men ändå stannar vi uppe alldeles för länge om nätterna. Vi dricker drycker fulla av socker och äter fet mat strax innan vi går och lägger oss. Vi stirrar på lysande skärmar. Ändå blir vi förvånade och förvirrade när vi känner oss slitna, irriterade och trötta på morgonen. Vi är inte ute efter att berätta för dig hur du ska leva ditt liv, för du vet själv vad som är bäst för just dig. Men om du har problem med att vidhålla hälsosamma sömnvanor, kan yoga vara lösningen för dig. Forskning har visat att du slappnar av både fysiskt och mentalt när du utför övningar för kropp-själ, så som yoga. Lägre kortisolnivå och lägre blodtryck hjälper din kropp att sova som ett barn.

Prova vår favoritrutin för adrenalin-lugnande, utförd av Sheelagh från Hotbox Yoga-studion i Strassen, Luxemburg. Det är superlätt och lämpligt för alla åldrar och nivå. Bonus: du kan till och med göra det i sängen!

Förresten, om du får chansen, besök Sheelaghs studio och var med på ett pass Bikram Yoga, som kommer att ta dig igenom en serie av 26 st Hatha yoga Asanas (yogaställningar) och Pranayamas (andningsövningar). Du kommer att känna dig uppiggad och utrensad.

För att fullborda din avslappningsrutin, förbered lite örtte och sängfösaren Restorate för en bättre återhämtning och avnjut detta efter att du är klar med yogan. Slappna av, andas in djupt och koppla av inför natten, för att sedan vakna utvilad nästa morgon.

Namaste!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Post comment